Blog, Mocktails

Alcoholvrije Gin

Alcoholvrije Gin

Alcoholvrije Gin

Zijn uw vrienden die Tournée Minerale omarmen een voorraad alcoholarme of alcoholvrije “gins” aan het inslaan? Vraag je je af wat dit nieuwe en steeds populairder wordende type drankje precies is, hoe het wordt gemaakt en hoe het smaakt?

Sterker nog… kunnen we deze alcoholvrije drankjes eigenlijk wel ‘gin’ noemen? Met andere woorden, is het de moeite waard om af en toe eens gin zonder alcohol te proberen? Wij hebben alle antwoorden!

Wat is alcoholvrije gin?

Om te beginnen zijn deze drankjes technisch gezien geen gin! Deze dranken zijn speciaal ontworpen om er zo uit te zien en (zoveel mogelijk) zo te smaken als gin, maar met een zeer laag, of geen, alcoholgehalte (ABV).

De wettelijke definitie van gin bepaalt dat de vloeistof een alcoholgehalte (% vol) van ten minste 37,5% moet hebben. Deze nieuwe soort drank heeft gewoonlijk een % vol(dat is het alcoholgehalte) tussen 0 en 5%. Daarom kunnen zij zichzelf wettelijk geen “gin” noemen – en dat verklaart waarom je zult merken dat de namen en etiketten van deze alcoholvrije gedistilleerde dranken niet op die manier naar zichzelf verwijzen.

Alcoholvrije gin: bijpassende smaken

Het is moeilijk voor te stellen een alcoholvrije gin te drinken die de smaakpapillen evenzeer prikkelt als een gin met alcohol.

Het verschil tussen een “echte” gin en een alcoholvrije gin-tonic is bijna niet meer te onderscheiden, wat bewijst dat deze laatste alle essentiële kenmerken van het beroemde mengsel bezit. Het wordt steeds vaker aangetroffen op de menu’s van clubs, restaurants en op de tafels van de consumenten, om de genoegens te variëren en iedereen te laten genieten van een cocktail of liever een “mocktail” naar keuze.

Wat is het belang van een niet-alcoholische drank als gin?

Net als andere alcoholvrije dranken zoals wijn of champagne, is alcoholvrij gin populair bij mensen die geen alcohol kunnen of willen drinken maar het plezier willen variëren. Puur of in de vorm van een cocktail, alcoholvrije gin is een drank voor fijnproevers die kan worden gedronken tijdens een evenement of een feest.

Alcoholvrije gin: bijpassende smaken

In een goed gemaakte alcoholvrije gin zijn de basis ingrediënten van gin namelijk wel aanwezig, alleen de alcohol ontbreekt.

De bijzondere smaak van gin maakt het tot een smakelijke drank in de mond, zijn bitterheid en zijn specerijen voegen een beetje pit toe en komen de zoetheid van fruit tegen. Het zou jammer zijn zich zo’n compositie te ontzeggen. Met alcoholvrije jenever vindt u deze smaken gegarandeerd terug en beleeft u een aangenaam moment in het gezelschap van een alcoholvrije drank.

Alcoholvrije gin en tonic: een mocktail die je niet mag missen

Gin is een populaire drank, puur zeker, maar het is vooral een basisingrediënt in veel cocktailrecepten. De bekendste daarvan is de beroemde gin en tonic. Het is nu opnieuw uitgevonden als een alcoholvrije gin en tonic, die verrast door het behoud van de oorspronkelijke smaken van de gin en tonic en door zijn veelgevraagde bittere smaak. Alcoholvrije gin en tonic is een revolutie voor ginliefhebbers die geen alcohol drinken of geen alcohol meer drinken.

Voor wie zijn cocktails graag een fruitig kantje heeft, kan een gin-tonic maken met accenten van rood fruit of citrusvruchten. Andere cocktails op basis van gin, zoals de gin fizz of de dry martini, kunnen ook in een zachte versie worden gemaakt, dus het is tijd om de gin fizz en de dry martini zonder alcohol te proberen. De zoektocht naar de eerste smaak is een prioriteit voor veel liefhebbers van goede en mooie dingen en de zachte versie maakt het mogelijk de aroma’s beter te detecteren en er beter van te genieten. Terwijl dit soort drank vaak teleurstelt omdat het te flauw, te zoet of niet pittig genoeg is, is dit ongetwijfeld een succes en een hit bij Belgische en Europese consumenten.

Hoe wordt gin met een laag alcoholgehalte gemaakt?

Gins met een laag of geen alcoholgehalte worden op verschillende manieren gemaakt. Vele worden nu geproduceerd door gindistilleerders, die veel van dezelfde processen gebruiken als bij de productie van echte gin. Er zijn echter een paar verschillen in de wijze waarop “gins” met en zonder alcohol worden geproduceerd.

Gins met een laag alcoholgehalte worden vaak gemaakt volgens een klassiek distillatieproces, net zoals gins met een hoog alcoholgehalte worden gemaakt.

Tijdens dit proces wordt een neutrale graan-eau-de-vie – een gewone alcohol – toegevoegd aan een koperen distilleerketel samen met een verscheidenheid aan botanische middelen.

Botanicals zijn alle verschillende kruiden, specerijen, vruchten en andere natuurlijke aroma’s die ambachtelijke distilleerders gebruiken om de unieke smaak van hun gedistilleerde dranken te produceren (en is de reden waarom gin zo’n prachtige veelzijdige drank is – de smaakvariëteiten zijn eindeloos!).

Het gebruik van deze plantaardige stoffen – met name jeneverbes, die wettelijk verplicht de overheersende smaak van gin moet zijn – zorgt ervoor dat het eindproduct naar het echte jenever smaakt.

Nadat de basis-eau-de-vie en de kruiden aan de distilleerketel zijn toegevoegd, wordt de vloeistof verhit, en de alcoholdamp die door de verhitting ontstaat, scheidt zich af van het water, waarbij de smaken van de kruiden worden opgevangen terwijl hij door een reeks buizen beweegt.

De damp wordt vervolgens afgekoeld en wordt weer vloeibaar; de distilleerder vangt deze vloeistof op en verdunt hem met water.

En hier wijkt het proces af van het gebruikelijke: terwijl een standaardjenever met ongeveer de helft wordt verdund, wordt de vloeistof in deze situaties zwaarder verdund door de distilleerder, door veel meer water toe te voegen, en dit brengt het totale alcoholgehalte van de vloeistof veel lager.

Voila! Een “gin” met een laag alcoholgehalte is geboren.


Waarom is alcoholvrije gin zo duur?

We hebben het allemaal wel eens gedacht: zonder de drank in de fles, waarom betaal ik dan zoveel voor dit drankje! Wel, een aanwijzing voor het antwoord is te vinden in het productieproces dat we hierboven hebben toegelicht. Bij het maken van deze alcoholvrije alternatieven voor gin, gebruiken veel van de beste ambachtelijke producenten dezelfde strenge methoden, apparatuur en ingrediënten van hoge kwaliteit als ze zouden doen om een fles echte gin te maken.

Daarom is het waarschijnlijk de moeite waard om iets meer uit te geven, en te kiezen voor dranken van een vertrouwde ambachtelijke gin distilleerder, wanneer je je no- of low-ABV ‘gin’ selecteert; hopelijk is het een teken dat je drankje met echte zorg en eersteklas ingrediënten is gemaakt.

Hoe smaakt alcoholvrije gin?

Net als bij echte gin, variëren gin en no-ABV sterk in smaak (met wisselend succes!) De meeste slagen erin om de kruidige, licht citrusachtige noten van een generieke gin te vangen, en andere merken hebben zelfs verschillende smaken ontwikkeld om de verschillende stijlen van gin die je vindt na te bootsen: gekruid, bloemig enzovoort.

Verwacht echter niet dat je het verschil tussen gin en hun alcoholvrije neefjes niet proeft; zelfs afgezien van het gebrek aan warmte van de alcohol, zijn het merkbaar verschillende dranken.

Toch zijn veel van deze dranken een zeer aangenaam en verfrissend alternatief dat het dichtst in de buurt komt van een echte G&T!

Geniet alvast van je n\a G&T 🙂