Als je het goed bekijkt, is de Bourbon Old Fashioned niet veel meer dan een slok whisky, gekruid en gezoet. Maar ondanks zijn simpele eenvoud is het drankje vandaag nog even relevant als toen het 200 jaar geleden voor het eerst de harten van drinkers veroverde.
Begin met het gebruik van goede bourbon, waarbij geldt dat als je er zelf niet van zou nippen, het geen plaats heeft in je Bourbon Old Fashioned.
Hoewel een lepel siroop je voorbereidingstijd kan halveren, ontneemt het de drank wat van het gewicht en de textuur die het drankje zijn diepe aantrekkingskracht geeft. Als je de drank wilt maken zoals men dat in de 19e eeuw deed, is kristalsuiker of een suikerklontje de beste keuze.
Als je daarentegen de cocktail een moderne twist wilt geven, en wat tijd wil winnen, kies dan voor eenvoudige siroop. Weet alleen dat siroop de consistensie verandert en wat meer water aan je drankje toevoegt, dus het kan zijn dat je je ijs en roeren daarop moet aanpassen.
Als je de Bourbon Old Fashioned eenmaal onder de knie hebt, kun je de cocktail ook proberen met Rye-whiskey, wat resulteert in een iets pittiger drankje.
Ingrediënten
- 1/2 theelepel suiker
- 3 scheutjes Angostura bitters
- 1 theelepel water
- 2 ons bourbon
- Garnering: sinaasappelschil
Stappen
- Doe de suiker en de bitters in een glas met ijs, voeg vervolgens water toe en roer tot de suiker bijna is opgelost.
- Vul het glas met grote ijsblokjes, voeg de bourbon toe, en roer voorzichtig om te combineren.
- Spuit de olie van een sinaasappelschil over het glas en druppel er vervolgens ook wat in.
Laatste stap en allicht de meest interessante, geniet van je drankje en proef de 200 jarige geschiedenis van de Bourbon Old Fashioned. Smakelijk!