Blog

De verschillende soorten Tequila

Tequila

Zoals met elke andere gedistilleerde drank, zijn er verschillende soorten tequila. Er zijn verschillende stijlen die bij verschillende gehemeltes passen, sommige zijn beter om aan te nippen en sommige zijn beter om in cocktails te mixen.

Het lezen van tequila-etiketten is letterlijk het lezen van een andere taal. Maar je middelbare school Spaans – aiaiai carambaaaaa! –  vergeten is niet de enige wegversperring om de nuances van de Mexicaanse drank te begrijpen, vooral omdat er meerdere soorten en verouderingsprocessen zijn die je moet kennen.

Tequila kan alleen worden gemaakt van blauwe Weber agave in vijf Mexicaanse staten (Jalisco, Guanajuato, Michoacán, Nayarit en Tamaulipas), wat het proces relatief eenvoudig maakt in vergelijking met andere agave sterke dranken die lossere variëteiten beperkingen hebben. Het echte onderscheid tussen de verschillende soorten tequila wordt dus pas gemaakt nadat het sap is geperst en het rijpingsproces is begonnen.

Tequila blanco, of zilveren tequila, onverdund, is het uitgangspunt van alle tequila’s die hun weg vinden naar uw glas. Als de tequila bedoeld is om een blanco of wit te blijven, wordt hij tot 40% verdund en meteen in een fles gedaan. Als het bedoeld is om tequila te laten rijpen, wordt hij direct in het vat van keuze gedaan voor de gekozen hoeveelheid tijd en verdund nadat hij uit het vat is gehaald.

De verschillende classificaties van Tequila zijn hieronder opgesomd:

Zilveren of Blanco Tequila

Ook bekend als tequila blanco, wit, of platina is dit de geest van de agave plant in zijn zuiverste vorm, meestal gemaakt van 100% agave, hoewel er een aantal mixto versies. Zilveren tequila wordt zelden langer dan een paar weken gerijpt, vaak meteen gebotteld of in stalen tanks bewaard om te bezinken. Men kan ze tot twee maanden laten bezinken om ze een zachtere smaak te geven. Dit is tequila in zijn zuiverste vorm met alle smaken van de agaveplant intact, meestal gedronken in borrelglaasjes van twee ounce.

Joven of Gouden Tequila

Joven Tequila is een blanco tequila vermengd met gerijpte tequila’s. Terwijl een Gold Tequila vaak een mixto tequila is die een “Abocado” is: een tequila die niet op hout heeft gerust maar waaraan in plaats daarvan een karamelkleur, een natuurlijk extract van eikenhout, glycerine en/of suikersiroop is toegevoegd om het te doen lijken alsof dat wel het geval is.

Reposado Tequila

Reposado betekent ‘uitgerust’, en reposado tequila is tequila die 2-12 maanden in eikenhouten vaten heeft gelegen. Net als bij whisky en bourbon geven de vaten kleur en smaak aan de originele blanco tequila, en reposado is de stijl die in Mexico zelf het populairst is.

Sommige distilleerders laten hun tequila twee maanden in het vat en niet langer, hetzij om het sneller op de markt te brengen, hetzij omdat zij van het minimale rijpingsproces houden. Anderen doen de volle twaalf maanden, omdat dat de smaak is die de Meester Distilleerder wil.

Het is duidelijk dat er een verschil is tussen een tequila die twee maanden is gerijpt en een die twaalf maanden is gerijpt. Een ander verschil is dat de vaten nieuw of gebruikt kunnen zijn, dus misschien al eerder whisky of zelfs wijn erin hebben gehad, dus dit is waar de verschillen echt naar voren komen.

Añejo Tequila

Zodra het meer dan twaalf maanden in eiken vaten heeft gelegen – en deze dingen worden tot op de dag van vandaag wettelijk gecontroleerd – wordt de reposado officieel añejo, of gerijpte tequila. Gerijpte tequila kan tussen de 1 en 3 jaar worden gerijpt. Hij kan in dezelfde vaten blijven, hij kan in andere vaten worden gedaan (b.v. van een nieuw vat in een oud whiskyvat), of hij kan in roestvrijstalen vaten worden gedaan om de verdamping te beperken, dat fenomeen dat bekend staat als het aandeel van de engelen.

Het is nu gemakkelijk te begrijpen waarom er zoveel variatie is in de smaak van tequila, zelfs binnen de verschillende stijlen. De ene añejo heeft misschien een jaar en een dag in een nieuw eiken vat gelegen, terwijl een andere misschien de volle drie jaar in een ex-whiskey vat heeft gelegen, of in een ex-wijnvat, of een combinatie van verschillende vaten. En dan is er nog de volgende categorie!

Extra Añejo Tequila

Dit type tequila werd pas in 2006 erkend toen werd besloten dat elke tequila die meer dan drie jaar werd gerijpt zou worden geclassificeerd als “extra Añejo”. Het distillatie- en rijpingsproces is identiek aan Añejo tequila, behalve de rijpingsperiode. Distilleerders moeten de tequila nog steeds in een vat rijpen dat niet meer dan 600 liter bevat, zodat extra Añejo ook een donkerdere kleur krijgt dan de meeste andere. Het neemt gewoonlijk een donkere mahonie kleur aan en heeft een complexe smaak die het bijna niet te onderscheiden maakt van andere gerijpte sterke dranken. Voordat hij echter wordt gebotteld, moet het alcoholgehalte van extra Añejo tequila worden verdund met gedistilleerd water. Dit type tequila is het duurst van allemaal vanwege zijn intense smaak en omdat distilleerderijen alleen hun beste sterke drank gebruiken voor het lange rijpingsproces.

Cristalino Tequila

Cristalino Tequilas zijn gerijpte tequilas die opnieuw worden gefilterd om de kleur te verwijderen voor een heldere sipping tequila, met gerijpte kenmerken. Meestal gezien bij Añejos en Extra Añejos.

 

Er zijn vele andere soorten tequila op de markt zoals tequila likeuren, crèmes en frisdranken maar de vijf die wij hier hebben opgesomd zijn de enige echte soorten tequila. Ze volgen strikte regels en zijn dienovereenkomstig geëtiketteerd. Dus de volgende keer dat je op zoek bent naar een sterke en smaakvolle tequila hou dan deze informatie in gedachten om er zeker van te zijn dat je precies krijgt waar je naar op zoek bent.