Blog, Cocktail recepten

Long Island Ice Tea

Long Island Ice Tea

Ondanks zijn iconische naam, is de Long Island Iced Tea een cocktail zonder thee, maar met een combinatie van lichte en donkere likeuren, die er absoluut inhakken. Een gevaarlijke cocktail, hij smaakt immers echt als een gewone thee en drinkt bijgevolg lekker weg.

De geschiedenis van de Long Island ice tea

De eerste Long Island ijsthee van de legende werd naar verluidt gemaakt door “Rosebud” Butt in 1972, toen hij achter de bar stond in de Oak Beach Inn in Hampton Bays op Long Island.

Naast de vier hoofd likeuren, voegde Butt Triple Sec en een scheutje cola toe om een cocktail te maken die verrassend soepel binnen ging, ondanks het feit dat er genoeg alcohol in zat om een paard een dutje te laten doen. De cocktail, om het zacht uit te drukken, sloeg geweldig aan.

Maar er is nog een ander verhaal, dat van de oorsprong in Tennessee. Tennessee heeft ook een Long Island, deze ligt midden in de Holston River in Kingsport. En de staat heeft een Long Island ijsthee verhaal om mee te beginnen. Volgens hen werd ‘s werelds eerste Long Island ijsthee in de jaren 1920 bedacht door Charles “Old Man” Bishop, een smokkelaar die opereerde vanuit Long Island, Tennessee tijdens de drooglegging.

Het recept van Old Man Bishop, dat ongeveer 50 jaar ouder is dan dat van Rosebud, bevatte 15ml rum, gin en tequila, plus 30 ml wodka en whisky. De scherpe kantjes van dit smakelijke brouwsel werden eraf gehaald door de vijf spirits te overgieten met ahornsiroop.

Volgens de overlevering was dit recept ook een hit, maar pas in de jaren 1940 kwam het echt van de grond. Toen wijzigde de zoon van Old Man Bishop, Ransom, het originele recept door er citroen, limoen en cola aan toe te voegen.

Een turbulent verleden dus, met claims vanuit twee regio’s, wat alleen maar aangeeft hoe iconisch en populair het drankje wel niet is.

We geven je enkele tips hoe je dit beroemde drankje thuis kunt maken en hoe je deze cocktail aan je eigen smaak kunt aanpassen.

Long Island Iced Tea recept

Deze legendarische cocktail werd voor het eerst gemixt in de jaren 1970 en kreeg zijn naam door de thee-achtige kleur van het afgewerkte mengsel. Zorg ervoor dat je een rustig tempo aanhoudt bij het drinken van deze mix van sterke dranken; want deze kan verdraaid verradelijk zijn.

Zijn oorsprong is niet goed bekend, maar zoals de naam aangeeft, stellen wij ons voor dat deze cocktail is ontstaan op Long Island, in de buurt van New York, tijdens de drooglegging van 1920.

Ingrediënten voor Long Island Iced Tea

 • 15 ml gin
 • 15 ml wodka
 • 15 ml witte rum
 • 15 ml triple sec (Cointreau)
 • 15 ml tequila
 • 25 ml citroensap
 • Coca Cola

Long Island Iced Tea maken

Om de ideale Long Island te maken, kan je best een shaker gebruiken, roeren kan natuurlijk ook gewoon, maar oogt een pak minder professioneel en spectaculair. Als je je gasten wil entertainen, best even een shaker in huis halen ;-).

Stappenplan

 1. Doe alle ingrediënten behalve de cola in een shaker
 2. Voeg ijsblokjes toe en roer
 3. Serveer in een tumblerglas met ijs
 4. Giet de cola erbij (liefst coca-cola, alhoewel andere cola’s ook wel werken)
 5. Garneer met een schijfje citroen
 6. Bereidingstijd: 5 minuten

Genieten, maar met mate en drink rustig om de avond gezellig te houden.

Long Island Ice Tea