Geschiedenis, Wijn

Nebbiolo Wijn: De Koning van Piemonte

Nebbiolo Wijn: De Koning Van Piemonte

Inleiding

Nebbiolo is ongetwijfeld één van de meest bijzondere druivensoorten ter wereld. Deze kleine, blauwe druif heeft zijn weg gevonden naar het pantheon van de grote rode wijnen, en is vooral bekend als de ster achter Barolo en Barbaresco, twee van Italië’s meest prestigieuze wijnen.

Herkomst en Groei

De Nebbiolo-druif vindt zijn oorsprong in de mistige heuvels van Piemonte, in Noord-Italië. De naam “Nebbiolo” komt waarschijnlijk van het Italiaanse woord ‘nebbia’, wat ‘mist’ betekent – een fenomeen dat vaak te zien is in Piemonte tijdens de oogstperiode.

De Nebbiolo-druif is behoorlijk kieskeurig; hij floreert alleen in specifieke omstandigheden. De wijnstokken houden van zonrijke hellingen met goed doorlatende bodems en hebben een lang groeiseizoen nodig om hun volledige rijpheid te bereiken. Vandaar ook dat buiten Italië er maar weinig plekken zijn waar deze druif succesvol wordt verbouwd.

Kenmerken van Nebbiolo Wijn

Nebbiolo produceert wijnen die rijk zijn aan tannine en zuurgraad – eigenschappen die bijdragen aan hun potentieel voor veroudering. Jonge Nebbiolos kunnen robuust en stevig overkomen met prominente tannines, maar naarmate ze ouder worden verzachten ze, waardoor complexe aroma’s naar boven komen die doen denken aan kersen, leer, anijs en truffel.

Barolo vs Barbaresco: Twee Gezichten van Nebbiolo

Barolo en Barbaresco zijn beiden gemaakt van 100% Nebbiolo-druiven, maar ze verschillen aanzienlijk qua stijl en karakter.

Barolos worden vaak beschreven als krachtiger met steviger tannines en hogere zuurgraad – eigenschappen die hen tot uitstekende bewaarwijnen maken. Ze mogen pas op de markt worden gebracht na minimaal drie jaar rijping (waarvan minimaal twee op vat).

Barbarescos, daarentegen, hebben minder strenge rijpingsvereisten (minimaal twee jaar rijping) en staan bekend om hun elegantie en verfijning. Ze worden gekarakteriseerd door hun zachtere tannines die sneller verzachten dan die van Barolos.

Spijscombinaties

Dankzij hun gestructureerde tannines en hoge zuurgraad passen Nebbiolos perfect bij gerechten met veel eiwitrijk voedsel zoals stoofschotels of gegrild vlees. Ook truffelgerechten of risotto passen perfect bij deze robuuste wijnsoort.

Conclusie

Of je nu kiest voor een machtige Barolo of een elegante Barbaresco; of je simpelweg wil genieten van de uniekheid die elke fles Nebbiolo-wijn biedt: het avontuur belooft altijd boeiend te zijn! Het is een prachtige ontdekkingstocht vol diverse smaken en aroma’s – een reis door traditie, terroir en tijd zelf.