Blog, Geschiedenis

Schotse whisky kopen – een gids

Whisky Glazen

Al vele jaren produceert Schotland enkele van de beste whisky’s die de wereld ooit heeft gezien.

Als dusdanig zijn we niet alleen de complexiteit en de fijne kneepjes van een goede fles Scotch gaan appreciëren, maar hebben we ook een adoratie, neen, een obsessie ontwikkeld voor Scotch whisky en het voortdurende streven naar perfectie. Het is voor ons een groot voorrecht om onze liefde voor Schotse whiskey met jullie te mogen delen in deze post, die zich voornamelijk zal richten op ‘s werelds meest geliefde single malt Schotse whisky’s.

Soorten Schotse whisky

Er zijn twee hoofdtypes van Scotch: single malt en single grain. Uit deze twee soorten worden drie subcategorieën gevormd. Deze categorieën zijn blended Scotch, blended malt Scotch, en blended grain Scotch.

Single Malt

Single malt Scotch is vandaag de dag de meest populaire keuze in Noord-Amerikaanse huizen. Dit is een gerijpte whisky die gemaakt wordt door één enkele distilleerderij met alleen gemoute gerst en water. Hij bevat geen andere granen en moet in Schotland gedistilleerd, geproduceerd en gebotteld worden.

Single Grain

Single grain Scotch vind je minder vaak in de schappen van je lokale slijterij. Het begint met water en gemoute gerst, maar daarna worden er extra hele granen aan toegevoegd, waardoor het niet voldoet aan de wetten die het single malt mogen noemen. Net als single malt Scotch moet ook dit product in Schotland worden gebotteld om de naam “Scotch” te mogen dragen. Het is dit type Scotch waar de meeste blended Scotch whiskey van gemaakt wordt.

Blended Scotch

Een blended Scotch whisky wordt gemaakt van minstens één of meerdere single malt Scotch whisky’s die samen met een single grain Scotch whisky worden geblend.

Blended Malt Scotch

Een blended malt Scotch is eigenlijk een van de meest ongewone soorten Scotch die men vandaag kan vinden. Vroeger werd dit een “vatted malt” of een “pure malt” genoemd wanneer de blender twee of meer single malt Scotch whisky’s van minstens twee afzonderlijke distilleerderijen neemt en ze samenvoegt om één batch whisky te creëren.
Blended Grain Scotch

Een blended grain Scotch is vergelijkbaar met een blended malt, behalve dat er twee of meer single grain Scotch whisky’s van minstens twee afzonderlijke distilleerderijen worden gebruikt. Deze worden dan samengevoegd om één enkele batch whisky te creëren.

Double Malt Scotch

Veel mensen hebben wel eens gehoord van een whiskey die een “double malt” Scotch wordt genoemd. Opgemerkt moet worden dat deze eigenlijk niet bestaan. Wanneer een fles single malt Scotch “double malt” of “triple malt” wordt genoemd, betekent dit gewoon dat hij in twee of meer soorten vaten is gerijpt. De echte term hiervoor is “double wood” of “triple wood”. Dit is heel gebruikelijk in de whiskywereld en ondanks het feit dat de whisky in meerdere vaten is gerijpt, valt hij nog steeds onder de categorie single malt.

Schotse Whisky Kopen - Een Gids