Blog, Cocktail recepten

Tom Collins

Tom Collins

De Tom Collins is een klassieke cocktail met gin, citroensap, siroop en club soda.  De Tom Collins is een heerlijk drankje om de hitte te verdrijven op een warme zomerdag en het smaakt naar een frisse sprankelende limonade, met voorzichtigheid te drinken dus :-).

Het eerste geregistreerde Tom Collins-recept komt uit de tweede editie van Jerry Thomas’ boek, “The Bartender’s Guide”, gepubliceerd in 1876, er is – zoals vaker – echter enige discussie over de oorsprong van de cocktail.

Volgens drankenhistoricus David Wondrich lijkt de Tom Collins opvallend veel op de gin punches die in de 19e eeuw in Londense bars werden geserveerd. Een ondernemende barkeeper met de naam John Collins noemde het brouwsel naar zichzelf, of hij het nu wel of niet heeft uitgevonden. Maar aangezien de cocktail meestal met Old Tom gin werd gemaakt, vroegen de drinkers uiteindelijk liever Tom dan John Collinses.

Het bleef populair in de loop der decennia en is vandaag nog steeds een prominent drankje, verkrijgbaar in bars over de hele wereld. Je hoeft echter niet naar een bar te gaan om er een te drinken. Omdat je voor de Tom Collins geen speciaal gereedschap nodig hebt, zelfs geen shaker of zeefje, kun je hem thuis in een handomdraai maken.

Zet het drankje gewoon in een hoog glas, voeg ijs en een optionele garnering toe en je Tom Collins is klaar om geserveerd te worden. Neem een verfrissende slok, en je zult snel zien waarom deze cocktail zijn klassieke status waarmaakt.

Hoe maak je een Tom Collins?

Ingrediënten

  • 60 ml gin
  • 10 ml suikersiroop
  • 30 ml vers geperst citroensap
  • Bruiswater (om aan te vullen)

Instructies

  1. Voeg de gin, citroensap en eenvoudige siroop toe aan een Collins-glas.
  2. Vul op met ijs, top af met spuitwater en roer.
  3. Garneer met een citroenschijfje en een maraschino kers (optioneel).

Geniet van je verse Tom Collins! 🙂

Tom Collins