Blog

Whisky kopen – Een gids in de wereld van de Whisky

Whisky Kopen - Een Gids In De Wereld Van De Whisky

Wil je een goede fles whisky kopen? Lees dan even onderstaande blogbericht, die je wegwijs maakt in de wondere wereld van whisky en koop een fles met kennis van zaken.

Het drinken van whisky is lang gezien als een tijdverdrijf van mannen in pak, maar het tij is aan het keren. Met de opkomst van de ambachtelijke cocktailbar reikt de populariteit van deze klassieke likeur tot ver buiten de country club. De gids hieronder gaat dieper in op verschillende variëteiten voor verfijnde fijnproevers en identificeert de go-to drank voor alle whiskyliefhebbers – van beginners tot experts.

We beginnen bij het begin, de geschiedenis van Whisky en de verschillende vertakkingen ervan

Whisky wordt gemaakt door gefermenteerde granen te distilleren. Bewijzen van dit proces kunnen worden getraceerd tot in het oude Mesopotamië. Uiteindelijk vond deze methode van alcohol maken zijn weg naar Europese kloosters. Tussen de 11e en de 13e eeuw kwam het in Schotland en Ierland terecht, waar het zeer geliefd was bij de adel van de Britse eilanden.

Druiven waren in Schotland niet gemakkelijk verkrijgbaar, zodat de Schotten zich gingen toeleggen op het perfectioneren van de kunst van het distilleren van wat ze in overvloed hadden, namelijk graan. In de loop van de volgende eeuwen werd de liefde van de Schotten voor whisky verschillende keren op de proef gesteld. In de 18e eeuw werd een belasting op de alcoholproductie ingesteld, waardoor distilleerders creatieve manieren bedachten om niet ontdekt te worden. Velen werkten alleen ‘s nachts, wanneer de rook van de vuren minder zichtbaar zou zijn. Zo werd de beruchte bijnaam “moonshine” geboren.

Whiskey vond zijn weg naar de nieuwe Amerikaanse kolonies toen Ierse, Engelse en Schotse immigranten de reis naar het westen maakten. In de nieuw gevormde Verenigde Staten kregen de distilleerders opnieuw te maken met verzet van de overheid en er werd een zware belasting opgelegd. De woede escaleerde in de Whiskey Rebellion, en de belasting werd uiteindelijk in 1802 afgeschaft.

Rond dezelfde tijd, in 1823, schafte de Engelse regering ook het verbod af, wat leidde tot een periode van verhoogde whiskyproductie. Het tijdperk van de Drooglegging en het 150 jaar oude Schotse verbod op alcohol dreven whisky ondergronds tot het tij in het midden van de 20e eeuw keerde.

Lichte alcoholische dranken veroverden de Amerikaanse bars in de jaren 1960, waardoor gevestigde distilleerderijen zoals Jim Beam en Jack Daniels zich gingen richten op de internationale verkoop. Single barrel en small-batch aanbiedingen waren een enorm succes in Japan waar een unieke whiskey markt snel groeide.
Amerikaanse whiskey

De vele soorten whiskey, uitgelegd…

Bourbon, Single Malt, Scotch, Rye… er zijn veel soorten, maar de kneepjes van het vak leren is eenvoudiger dan je denkt. Schenk jezelf een glas in en bestudeer de nobele kunst van het drinken van Whisky – er zijn ergere dingen in het leven.

Je bent in een bar geweest waar een whiskey-muur prijkt – honderden flessen opgestapeld, sprankelend in een spectrum van zonovergoten ambers en bruinen. Waar moet je beginnen? Een behulpzame barman die je kan helpen in je ontdekking van Whisky is een goede vriend, maar het helpt om alvast zelf de basis te kennen. Hoe smaakt bourbon vergeleken met Schotse whisky? Wat is moonshine eigenlijk? Wat is het verschil tussen Ierse en Schotse Whisky? Wat in godsnaam is Rye?

Whisky Kopen - Een Gids In De Wereld Van De Whisky
Whisky Kopen - Een Gids In De Wereld Van De Whisky

Er zijn slechts drie belangrijke verschillen tussen whiskeys: waar ze gemaakt worden, waarvan ze gemaakt worden, en het belangrijkste, hoe ze smaken.

Scotch – Schotse whisky

Scotch wordt, net als andere whisky’s, niet gedronken om er dronken van te worden. Schotse drinkers genieten van zijn kracht, rijke geschiedenis en traditie. Net als wijnen produceren de regio’s van Schotland unieke variëteiten en smaken. Om de eer te krijgen Scotch genoemd te worden, moet de drank gemaakt zijn van gemoute gerst, minstens drie jaar gerijpt zijn en gemaakt zijn in Schotland.

Alle Scotch whisky moet worden geproduceerd in een Schotse distilleerderij op basis van een recept dat water en gemoute gerst omvat, hoewel ook andere soorten hele graankorrels kunnen worden gebruikt. De resulterende vloeistof moet vervolgens worden gedistilleerd tot een sterkte van niet minder dan 94,8% ABV en in Schotland in eiken vaten gedurende ten minste drie jaar worden gerijpt. Na de rijping moet de whisky worden gebotteld met een minimum van 40% ABV.

Onder deze brede wettelijke paraplu vallen verschillende subtypes Scotch, waarvan sommige meer bekend zijn bij de gemiddelde drinker dan andere.

Single Malt: Een whisky die uitsluitend in pot stills in één distilleerderij wordt geproduceerd van uitsluitend gemoute gerst en water, wordt een single malt genoemd. Single verwijst in dit geval naar de distilleerderij, niet naar een graansoort of vat. Hoewel single malts niet worden versneden met andere whisky’s die op basis van verschillende recepten zijn gemaakt, bevat een fles wel een mengsel van hetzelfde Schotse recept dat in verschillende jaren is geproduceerd en gedurende verschillende tijd is gerijpt. Dit proces wordt uitgevoerd door een meester-blender om een consistent smaakprofiel door de jaren heen te verzekeren. De leeftijdsaanduiding op de fles moet de jongste whisky weergeven die in de blend is gebruikt.

Speyside, Highlands, Lowlands, Islay en Campbeltown zijn de namen van de vijf belangrijkste single malt producerende regio’s van Schotland. Gewoonlijk hebben de single malts uit deze regio’s een gemeenschappelijke stijl of smaakprofiel, hoewel dit niet in steen gebeiteld is. De Speyside regio is veruit de grootste producent en bevat bijna de helft van alle whiskystokerijen in Schotland.

Velen associëren een rokerig smaakprofiel met Schotse whisky, maar het is geen vereiste. Het kenmerk is afkomstig van turf – een modderachtige substantie die door veel Schotse distilleerderijen wordt verbrand om de gemoute gerst te drogen.

Single Grain: Net als single malts, moet single grain Scotch whisky gemaakt en gedistilleerd worden in een enkele distilleerderij. Het verschil is dat andere graankorrels kunnen worden gebruikt in het recept, samen met gemoute gerst.

Blended Scotch Whisky: Deze whisky wordt gemaakt door het mengen van single malt Scotch whisky’s met één of meerdere single grain Scotch whisky’s. Ruwweg 90% van de Scotch whisky die in de wereld verkocht wordt, wordt op deze manier gemaakt.

Blended Malt Scotch Whisky: Soms ook wel vatted malt of pure malt genoemd, dit is een blend van één of meerdere single malts gemaakt door meer dan één distilleerderij.

Blended Grain Scotch Whisky: Een mix van single grain Scotch whisky’s gemaakt door meer dan één distilleerderij.

Ierse Whisky

Ierse whiskey heeft een zachtere smaak dan andere soorten whiskey. Hij wordt gemaakt van een beslag van mout, kan alleen gedistilleerd worden met water en karamelkleurstof, en moet minstens drie jaar in houten vaten gedistilleerd worden. Het resultaat is een whiskey die je makkelijk puur of met ijs kan drinken, hoewel je Ierse whiskey ook kan gebruiken om cocktails te maken.

Amerikaanse Whisky

Iets dat een paar Amerikaanse whiskey variëteiten onderscheidt van Europese stijlen, is dat ze gerijpt worden in nieuwe verkoolde eiken vaten en onder de 80 volumeprocent alcohol blijven. Onder Amerikaanse whiskey zijn er zes verschillende categorieën met verschillende smaakprofielen; maar in het algemeen is Amerikaanse whisky zoeter, minder rokerig, en minder turfachtig dan Schotse en Ierse whiskey. Hij heeft minder een zilte of rokerige smaak omdat hij zelden met turf gerookt wordt.

Bourbon – Whiskey moet voor 51 procent uit maïs bestaan om als bourbon te worden geclassificeerd. Beroemd is dat bourbon wordt geproduceerd in Kentucky, maar tegenwoordig wordt bourbon van kust tot kust gemaakt in staten als New York, Indiana en ook Californië.

Tennessee – Hoewel vergelijkbaar met Bourbon in termen van gebruikte granen, Tennessee whiskey gaat door houtskool filtering om de smaak te mellow tijdens de gisting en veroudering.

Rye – Per definitie moet Rye whisky minstens gedeeltelijk uit roggemeel bestaan en gedistilleerd worden tot niet meer dan 80 volumeprocent alcohol.

Tarwe – Tarwe whiskey wordt gemaakt van 51 procent tarwemassa.

American Single Malt – Deze snelgroeiende sector van de Amerikaanse whisky heeft de neiging meer rokerig, aromatisch en soms honingachtig te zijn.

Japanse Whisky

Een beetje later in het spel dan de Ierse en de Schotse whisky, heeft de Japanse whisky zijn stempel gedrukt op de wereld van de sterke dranken omwille van zijn hoge normen. Japanse whisky werd gecreëerd om zo dicht mogelijk bij de scotch stijl te smaken en gebruikt gelijkaardige distillatiemethodes. Hij wordt meestal gedronken in gemengde dranken of met een scheutje soda.

Canadese Whisky

Net als scotch moet Canadese whisky minstens drie jaar in vaten rijpen. Hij is lichter en zachter dan andere soorten whisky omdat hij een hoog percentage maïs bevat. De meeste Canadese whisky’s worden gemaakt van maïs en rogge, maar andere kunnen tarwe of gerst bevatten.

Whisky Kopen - Een Gids In De Wereld Van De Whisky