Blog, Cocktail recepten

Whisky Sour

Whisky Sour

Licht, zacht en verfrissend, de Whisky Sour is niet voor niets een klassieker. Als we ons verdiepen in de geschiedenis van de Whisky Sour, geloven veel historici dat zeelui gecrediteerd moeten worden voor het creëren van het originele Whisky Sour recept, aangezien zij de citroenen aan boord huwden met lang houdbare likeur.

Spiritus, citrusvruchten en suiker – de originele grote drie – vormen samen de klassieke sour, een van de oudste soorten cocktails. In deze categorie valt ook de Whiskey Sour, die al meer dan anderhalve eeuw de dorstige drinkers verzadigt. Het is onbekend wanneer de cocktail precies werd bedacht (of wie de uitvinder was), maar de geschiedenis gaat terug tot de regering Lincoln, en het eerste gedrukte recept verscheen al rond 1862.

De Whiskey Sour werd traditioneel gemaakt met whiskey, citroensap, suiker en eiwit, een ingrediënt dat de wrange smaak tempert en een rijkere, gladdere textuur creëert. Vandaag is het ei optioneel, en het is gebruikelijk om bars te vinden die Whiskey Sours serveren zonder eiwit.

Maar als je de originele incarnatie van het drankje wilt proeven, en een beetje proteïne in je systeem wilt stoppen, probeer het dan eens.

De exacte Whisky Sour ingrediëntenlijst mag sindsdien dan wel geëvolueerd zijn door het toevoegen van eiwit aan de mix voor een uitgesproken romige textuur, maar de kernsmaken en verfrissende smaak blijven dezelfde winnende combinatie.

Deze whisky cocktail is ook een geweldige beginnersdrank voor whisky’s, omdat de scherpe citroentonen de volle smaak van whisky afronden, als dat dan niet meteen je ding is.

INGREDIËNTEN

  • 60 ml bourbon (wij raden Angel’s Envy Port-Finished Bourbon aan)
  • 25 ml vers citroensap
  • 25 ml suikersiroop
  • ½ sinaasappelschijfje (om te serveren)
  • Maraschino kers (om te serveren)

Stappen

  • Combineer bourbon, citroensap en eenvoudige siroop in een cocktailshaker.
  • Vul de shaker met ijs, dek af en shake krachtig tot de buitenkant van de shaker zeer koud is, ongeveer 20 seconden.
  • Zeef de cocktail door een Hawthorne-zeef of met een schuimspaan in een ouderwets glas of een glas met ijs.
  • Garneer met een sinaasappelschijfje en/of een kers.
Whisky Sour