Whiskyglazen - ontdek je ideale whiskyglas op nomu.be

Hoe kiest u het beste whiskyglas of scotchglas?

Uiteindelijk is de keuze van het beste whiskyglas of scotchglas een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar er zijn wel enkele belangrijke parameters waaraan men zich dient te houden voor de ideale whisky glazen. 

 • Structuur van het whiskyglas
  Zoals alle goede sterke dranken moet whisky van goede kwaliteit de ruimte hebben om te ademen en toegankelijk blijven voor de neus en het gehemelte. De beste Scotchglazen zorgen er dan ook voor dat de vloeistof gemakkelijk ronddraait en niet te afgesloten is, maar ook niet op de bodem van een spreekwoordelijk ravijn zit (met andere woorden, gebruik geen wijnglas om whisky te drinken).Bovendien zijn de vorm en de textuur van het glas vaak van fundamenteel belang voor de zintuiglijke ervaring. Het dunne en gewelfde lichaam van bijvoorbeeld een Glencairn glas of een snifter optimaliseert onder andere de “nosing” capaciteiten. In dezelfde lijn wil je ervoor zorgen dat het glas naadloos drinkbaar is door middel van een ronde of licht gekrulde mond.
 • Glasgevoel en -eigenschappen
  Een goed gemaakt whiskyglas moet goed in de hand liggen. Het gewicht, het ontwerp en de grip zijn daarbij van belang.
 • Het oog wil ook wat.
  Het klinkt misschien oppervlakkig, maar de beste whisky- en Scotchglazen moeten er net zo goed uitzien als ze aanvoelen. Met andere woorden: esthetiek telt.
 • Type whiskyglazen
  Er zijn verschillende soorten whisky glazen om uit te kiezen, de meest populaire zijn de snifter, de tumbler, de Glencairn, de highball, het tulpvormige glas, en het nette whiskyglas. Vind een of twee glazen voor whisky die het beste bij u passen, en begin te nippen als een pro.

Een lijst van soorten whiskyglazen.

  • Een Tumbler glas heeft een direct herkenbaar silhouet. Dit glas wordt ook wel het rocks glass, het old fashioned glass of het lowball-glas genoemd en je vindt het in elke goede bar.

 

  • Een Glencairn glas is het meest gebruikte whiskyglas voor whiskyproeverijen. Het is ontworpen om gezellig te drinken en met dit dikkere glas kun je je dram met het grootste gemak ronddraaien.

 

  • Een Snifter is een glas met een korte steel, een smalle bovenkant en een brede bodem.

 

  • Het Tulpglas wordt gekenmerkt door zijn lange steel. Dit is een belangrijke toevoeging omdat het voorkomt dat de oliën van de hand in contact komen met de rand van het glas, waardoor een meer zuivere ervaring ontstaat.

 

 • Het Neat-glas is een vrij recent stuk whisky-drinktechnologie. Het Neat-glas is ontworpen om scherpe dampen van de neus weg te leiden, zodat de ethanolmolecule op natuurlijke wijze door de opening kan ontsnappen, met achterlating van die lekkere smaken waar we zo van zijn gaan houden.