Belgische Gin - De beste lokale gins

Belgische Gin? 

Gin is ontstaan als een geneeskrachtige drank die door monniken en alchemisten in heel Europa, met name in Zuid-Frankrijk, België en de Nederlanden, werd gemaakt om aqua vita te verschaffen uit distillaten van druiven en granen.

De oorsprong van gin gaat terug tot België, meer bepaald in Brugge met het eerste gepubliceerde recept van een gedistilleerde drank op basis van jeneverbessen (het hoofdingrediënt van gin).

Belgische Gin is een gedistilleerde drank die zijn smaak ontleent aan jeneverbessen en werd ontwikkeld op basis van de vroegere drank jenever, de traditionele met jeneverbessen gearomatiseerde nationale drank van België en Nederland. Jenever werd oorspronkelijk vervaardigd door distillatie van moutwijn en de kruiden werden toegevoegd om de sterke smaak te maskeren. De jeneverbessen werden voor het aroma gekozen omwille van hun vermeende medicinale werking.

De Belgische Gin werd oorspronkelijk als kruidengeneesmiddel verkocht in de 16e eeuw. Het gerucht ging dat het jicht, galstenen, maagklachten en andere problemen zou behandelen.

De soldaten die tijdens de 30-jarige oorlog in de Lage Landen vochten, vertrouwden op “Dutch Courage” of “Belgian Courage” in de vorm van een verwarmend glaasje jenever. De alcoholische drank kalmeerde hun zenuwen en zorgde ervoor dat ze zich beter voelden terwijl ze vochten in het koude en vochtige weer.

De Britse troepen namen het mee terug en de drank werd een favoriet onder de armen. Zo evolueerde uiteindelijk jenever in Engeland verder in de Gin die we vandaag kennen.

Ontdek op deze pagina alvast enkele Belgische Gins. Meer weten over onze Belgische gins of ook gins van andere landen ontdekken, ga meteen naar alle gins.